Dan Apostol
Există o opinie largă - dar nu încă universală - ca sistemul fiscal internațional are nevoie de reformă pentru a aborda digitalizarea economiei globale.
În 2018 și 2019, OCDE și UE au publicat lucrări pe această temă, iar OCDE și-a lansat acum propunerile privind alocarea profitului în diferite țări în care o companie internațională realizează vânzări sau obține valoare.
“Abordarea Unificată” a OECD:
- Pilonul 1: Impozitarea economiei digitale o „abordare unificată”
Abordarea unificată ar oferi țărilor dreptul de a impozita profiturile întreprinderilor internaționale (indiferent dacă au prezență fizică în țară sau nu).
Acest lucru se îndepărtează de principiul consacrat al „profitului în care afacerea are prezență fizică”, care a fost piatra de temelie a cadrului internațional și reprezintă, probabil, cea mai semnificativă schimbare în arhitectura fiscală internațională în 100 de ani.
- Pilonul 2: Propuneri globale “Anti-erodare baza de impunere” (GloBE)
Propunerile sunt concepute pentru a contracara diminuarea sau realocarea profitului. Aceasta este în special o problema asociată activelor intangibile, dar este, de asemenea, vazută în entitățile care generează profituri din finanțarea intra-grup.