Legea nr.28/2024 - modificarea & completarea unor acte normative in domeniul strainilor|TaxFlash 99
Legea nr.28/2024 - modificarea & completarea unor acte normative in domeniul strainilor|TaxFlash 99
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 176 din 05 martie 2024 a fost publicata Legea nr. 28/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor
In primul rand, aceasta Lege transpune in legislatia romana prevederile Directivei (UE) 1.883/2021 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 octombrie 2021 privind condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate şi de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 382 din 28 octombrie 2021.
Cele mai importante modificari care decurg din transpunerea Directivei 1.883/2021 sunt urmatoarele:
1. Posesorii de Carte Albastra a UE eliberata de un alt stat membru
ü Posesorii de Carte Albastra a UE pot intra si ramane in Romania pentru a desfasura activitati economice temporare legate direct de interesele comerciale ale angajatorului şi de sarcinile sale profesionale, pentru o perioada de 90 de zile in orice perioada de 180 de zile, fara obtinerea unei vize de scurta/lunga sedere.
- Dupa 12 luni de sedere legala in primul stat membru sau dupa 6 luni de sedere legala in al doilea stat membru, ca posesor de Carte albastra a UE, strainul are dreptul sa intre, sa işi stabileasca reşedinta si sa lucreze in Romania, in vederea ocuparii unui loc de munca inalt calificat, pe baza Cartii albastre a UE si a unui document de calatorie valabil, fara a fi necesara obligatia detinerii avizului de angajare sau a vizei de lunga sedere in scop de angajare. In termen de cel mult o luna de la intrarea in Romania, strainul are obligatia de a solicita eliberarea unei Carti albastre a UE.
- Membrii de familie ai strainului, posesor al unei Carti Albastre a UE emisa de alt stat membru, au dreptul sa intre si sa işi stabileasca reşedinta in Romania, fara a fi necesara obligatia detinerii unei vize de lunga sedere. Ca si in cazul sponsorului, acesti membrii de familie au obligaţia de a solicita prelungirea dreptului de şedere în termen de cel mult o lună de la intrarea în România.
- Cererea de prelungire a dreptului de şedere formulată de posesorul Cărţii albastre a UE obţinute într-un alt stat membru, depusă simultan cu cererile de prelungire a dreptului de şedere formulate de membrii de familie ai acestuia, se soluţionează în acelaşi timp.
- In cazul in care Romania este al doilea stat membru unde a fost solicitata Cartea Albastra a UE, aceasta are obligatia de a comunica aprobarea sau respingerea cererii de eliberare a documentului, in scris, primului stat membru, in termen de 30 de zile de la data deciziei.
- Se adauga noi categorii in lista de straini exceptati de la obtinerea avizului de angajare:
- Posesorii de Carti Albastre eliberate de alte state membre;
- Posesori de Carti Albastre care au 12 luni de angajare legala pe teritoriul Romaniei;
- Strainii titulari ai dreptului de sedere pe termen lung, acordat de un alt stat membru, fost posesor de Carte Albastra a UE.
2. Strainii care solicita prima Carte Albastra a UE in Romania
- Se modifica salariul brut lunar impus pentru lucratori inalt calificati: de la 2 salarii medii brute pe luna la 1 salariu mediu brut pe luna. In anul 2024, salariul mediu brut este de 7.567 lei/luna.
- In vederea obtinerii avizului de angajare pentru lucrători înalt calificaţi, angajatorul va trebui sa justifice ca a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României. Acest lucru se dovedeste cu :
- adeverinţa cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 90 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul;
- dovada publicării prin mijloace de informare în masă din România a unui anunţ pentru ocuparea locului de muncă vacant;
- copia procesului-verbal întocmit de angajator din care să rezulte efectuarea selecţiei realizate pentru ocuparea locului de muncă vacant.
- Se introduce un nou criteriu privind acordarea avizului de angajare pentru lucratori inalt calificati, si anume criteriului competentelor profesionale. Acesta se justifica fie prin calificari dobândite în cadrul învăţământului superior, fie prin experienta profesionala relevanta, dupa cum urmeaza:
- În ceea ce priveşte ocupaţiile aparţinând grupei minore 133 «Conducători în servicii de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor» şi subgrupei majore 25 «Specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor», astfel cum acestea sunt stabilite în Clasificarea ocupaţiilor din România, prin competenţe profesionale superioare se înţelege deţinerea unor cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 3 ani de experienţă profesională relevantă în termen de 7 ani înainte de depunerea cererii pentru eliberarea unei Cărţi albastre.
- In celelalte cazuri, prin competenţe profesionale superioare se înţelege deţinerea de cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 5 ani de experienţă profesională de un nivel comparabil cu calificările dobândite în cadrul învăţământului superior şi care sunt relevante pentru profesia sau pentru sectorul specificat în contractul de muncă sau în oferta fermă de angajare.
- Se introduce o noua facilitate pentru solicitantii de prima Carte Albastra a UE: acestia pot solicita simultan si solutionarea cererii pentru reintregirea familiei. Cererea pentru reintregirea familiei depusa simultan cu cererea de eliberare a primei Carti albastre a UE a sponsorului se solutioneaza in acelasi timp cu aceasta.
- Se modifica conditiile de revocare a Cartii Albastre a UE cu privire la perioada de somaj astfel: nu poate depasi 3 luni in cazul posesorului de Carte Albastra a UE de mai putin de 2 ani, respectiv 6 luni in cazul posesorului de Carte Albastra a UE de cel putin 2 ani.
3. Cartea Albastra a UE pentru strainii beneficiari ai protectiei internationale precum si pentru membrii de familie ai cetatenilor statelor membre ale UE, SEE ori ai Confederatiei Elvetiene care îşi exercită dreptul la libera circulaţie, în calitate de lucrători înalt calificaţi
- Cartea Albastra a UE se va acorda si strainilor, beneficiari ai protectiei internationale, acordata de Romania sau de alt stat membru UE, daca indeplinesc conditiile de eligibilitate.
- Se extinde lista categoriilor de straini care pot beneficia de prelungirea dreptului de sedere in scop de munca, fara obligativitatea obtinerii unei vize de lunga sedere: beneficiarii protectiei internationale, precum si membrii de familie ai cetatenilor statelor membre ale UE, SEE ori ai Confederatiei Elvetiene care îşi exercită dreptul la libera circulaţie, în calitate de lucrători înalt calificaţi.
- Străinii, beneficiari ai protecţiei internaţionale în România, sunt readmişi pe teritoriul României imediat şi fără formalităţi, împreună cu membrii lor de familie, ca urmare a unei decizii de îndepărtare luate de statul membru în care au avut drept de şedere pe termen lung ori care le-a eliberat Cartea albastră a UE.
In plus fata de transpunerea Directivei, Legea vine cu modificari suplimentare ale cadrului imigrationist actual, cele mai importante fiind urmatoarele:
- Se majoreaza perioada valabilitatii permisului unic de la 1 an la 2 ani si a Cartii Albastre a UE de la 2 ani la 3 ani.
- Se modifica termenul de informare a autoritatilor competente, de la 30 de zile la 10 zile, pentru schimbarea:
- numelui si prenumelui,
- a documentelor de trecere a frontierei,
- a cetateniei,
- a domiciliului sau resedintei,
- a starii civile,
- a nasterii unui copil,
- a decesului unui membru de familie aflat pe teritoriul Romaniei,
- a incetarii/suspendarii raporturilor juridice de munca,
- a furtului, pierderii, deteriorarii sau distrugerii permisului de sedere.
- Acelasi termen de informare a autoritatilor competente ca mai sus se va folosi si in cazul cetatenilor Uniunii Europene pentru urmatoarele obligatii de informare:
- orice modificare intervenită cu privire la nume, prenume, cetăţenie şi adresă;
- în cazul membrilor de familie care nu au cetăţenia Uniunii Europene, orice schimbare relevantă cu privire la starea civilă
- Se majoreaza de la 60 de zile la 180 zile termenul in care solicitantul de viza de lunga sedere pentru detasare poate depune documentele, dupa obtinerea avizului de munca. De asemenea, termenul de solutionare al vizei se modifica de la 10 zile la 20 de zile.
- Se introduce o noua conditie pentru aprobarea cererilor de solutionare a reintregirii familiei si anume: sponsorul trebuie sa dovedeasca existenta mijloacelor de intretinere, in plus fata de cele necesare propriei persoane, pentru fiecare membru de familie, pentru o perioada de 3 luni (1 salariu minim brut * 3 luni/persoana).
- In vederea eliberarii permisului de sedere pentru reintregirea familiei, sponsorul trebuie sa prezinte dovada mijloacelor de intretinere pentru perioada pentru care se solicita prelungirea sau, dupa caz, pentru o perioada de cel putin 12 luni, daca sponsorul este titularul unui drept de sedere pe termen lung sau drept de sedere temporara, acordat pentru o perioada mai mare de 12 luni.
- Se majoreaza durata timpului partial de munca de la 4 la 6 ore pentru strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii, care pot fi incadrati in munca fara aviz de angajare.
- La obtinerea avizului de angajare, strainul care a infiintat o companie noua trebuie sa demonstreze ca nu a infiintat-o cu scopul exclusiv de a facilita intrarea strainilor pe teritoriul Romaniei.
- Se majoreaza cuantumul amenzilor pentru nerespectarea informarii autoritatilor imigrationiste.
Toate aceste modificari au intrat in vigoare incepand cu 8 martie 2024.