Modificări RO e-Factura, RO e-Transport, aparate de marcat și introducerea RO e-TVA | Tax Flash 105

  1. Modificări privind Sistemul RO e-Factura, RO e-Transport și aparatele de marcat electronice fiscale
În 21 si 28 iunie 2024 au intrat în vigoare două ordonanțe de urgență ce aduc modificări pentru sistemele RO e-Factura, RO e-Transport si aparatele de marcat electronice fiscale:
  • OUG 69/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi pentru alte măsuri fiscale.
  • OUG 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.
Principalele aspecte prevăzute de ordonanțele menționate sunt următoarele:
  • Sistemul RO e-Factura
  • Utilizarea sistemului naţional RO e-Factura nu este obligatorie pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de către persoanele prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. j) -n) din Codul fiscal (ex. livrările de bunuri/prestările de servicii către Comisia Europenă, Banca Centrală Europeană, organisme internaționale, forțe armate ale statelor membre NATO).
  • Până la data de 1 iulie 2025 nu este obligatorie utilizarea sistemului naţional RO e-Factura pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de către institutele/centrele culturale ale altor state care activează pe teritoriul României în baza unor acorduri interguvernamentale.
  • Operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România care livrează bunuri/prestează servicii către persoanele mentionate mai sus, nu au obligaţia transmiterii facturilor emise către acestea prin sistemul naţional RO e-Factura, cu excepţia situaţiei în care beneficiarii au optat pentru utilizarea sistemului RO e-Factura.
 
  • Raportarea facturilor în relația B2C – Se stabileste transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura in relatia B2C, în mod opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.
  • Obligativitatea transmiterii facturilor emise in relatia B2C cade in sarcina operatorilor economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistraţi în scopuri de TVA, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România. Fac excepţie facturile simplificate.
  • Livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate către o persoană fizică care se identifică în relaţia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se consideră efectuate în relaţia B2C.
  • Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, în relația B2C, este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data-limită prevăzută prevăzută în Codul fiscal pentru emiterea facturii.
  • Sunt prevăzute următoarele amenzi, începand cu data de 1 iulie 2025,  pentru nerespectarea obligațiilor privind transmiterea facturilor în relația B2C în sistemul RO e-Factura:
    • 5.000 lei - 10.000 lei pentru contribuabili mari;
    • 2.500 lei - 5.000 lei pentru contribuabili mijlocii;
    • 1.000 lei – 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.
  • Se va aplica o singură amendă pe lună, indiferent de numărul facturilor pentru care nu s-a respectat termenul-limită de transmitere a facturilor în sistem (de 5 zile calendaristice de la emitere), care intervine în cursul unei luni calendaristice.
 
  • Registrele: RO e-Factura optional / RO e-Factura executări silite / RO e-Factura obligatoriu - Procedura privind organizarea şi înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura opţional, Registrului RO e-Factura executări silite şi Registrului RO e-Factura obligatoriu se stabilește prin Ordin al președintelui ANAF, ce se va emite în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG.
  • Notificarea organelor fiscale privind netransmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura - În cazul în care este obligatorie transmiterea facturii prin sistemul naţional RO e-Factura, beneficiarii care nu primesc facturile prin sistem în termenul-limită prevăzut, pentru livrări de bunuri/prestări de servicii pentru care plata se face la momentul livrării/prestării, au posibilitatea să notifice organele fiscale competente în acest sens. Procedura de notificare şi măsurile ce urmează a fi luate de organul fiscal în vederea transmiterii facturilor de către emitenţi prin intermediul sistemului se stabilesc prin Ordin al preşedintelui ANAF.
 
  • Alte măsuri - Autofacturile emise de către persoane impozabile stabilite în România pentru livrări de bunuri/prestări de servicii către sine se consideră facturi emise în relația B2B și, astfel, vor fi supuse obligației de transmitere în sistemul RO e-Factura.
  • Persoanele impozabile stabilite în România care emit facturi aferente operațiunilor care nu sunt în sfera de aplicare a TVA sau pentru sume care nu se includ în baza de impozitare a TVA nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura.
 
  • Case de marcat – se aduc următoarele modificări OUG nr. 28/1999, în vigoare din 21 iunie:
 
  • Se instituie obligativitatea ca bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal să conţină, pe lângă elementele obligatorii, și codul de identificare fiscală al beneficiarului, la cererea acestuia, precum și numărul de identificare al bonului.
  • Se introduce obligativitatea tipăririi pe bonul fiscal şi sub formă de cod QR, data şi ora emiterii bonului fiscal, numărul de identificare al bonului fiscal, precum şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal. Emiterea bonului fiscal fără aceste informații tipărite sub formă de cod QR constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
  • Raportul fiscal de închidere zilnică emis de aparatul de marcat electronic fiscal trebuie să conțină, de asemenea, codul de identificare fiscală al beneficiarului.
  • Pentru îndeplnirea acestei obligații va fi necesară testarea aparatelor de marcat electronice fiscale la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti. Dacă se constată că din punct de vedere tehnic nu este posibilă tipărirea informațiilor sub formă de cod QR pe bonul fiscal, utilizatorii respectivelor aparate de marcat electronice fiscale au obligaţia de a se conforma acestei obligații în termen de maximum doi ani de la intrarea în vigoare a prezentei OUG.
 
  • Ro e-Transport
  • Pentru utilizatorii care au obligatia declararii RO e-Transport conform OUG 41/2022, care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) la data realizării transportului internaţional de bunuri, sancțiunile contravenționale se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2025 şi se aplică pentru faptele săvârşite şi constatate începând cu această dată.
Statutul de operator economic autorizat cuprinde următoarele tipuri de autorizări:
   (a) cea de operator economic autorizat pentru simplificări vamale, care permite titularului să beneficieze de anumite simplificări în conformitate cu legislaţia vamală; sau
   (b) cea de operator economic autorizat pentru securitate şi siguranţă, care conferă titularului dreptul la facilităţi în materie de securitate şi siguranţă.

 
  1. Implementarea decontului precompletat RO e-TVA
Prin OUG nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare şi utilizare a decontului precompletat RO e-TVA şi valorificarea datelor şi informaţiilor prin implementarea unui sistem de guvernanţă specific, precum şi alte măsuri fiscale si OUG 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, se reglementează implementarea decontului precompletat e-TVA (în vigoare din 21 iunie 2024).
Măsuri ce au intrat în vigoare de la data de 21 iunie 2024, cu exceptia celor menționate mai jos care vor intra în vigoare din ianuarie 2025:
  • Decontul precompletat RO e-TVA se implementează cu data de 1 august 2024 pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
  • Decontul precompletat RO e-TVA este generat de ANAF pe baza informațiilor preluate din Sistemul național Ro e-Factura, Sistemul național RO e-Transport, Sistemul național RO e-Sigiliu, Sistemul informatic național RO e-SAF-T, Sistemul informatic național RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal și a altor date și informații relevante existente în sistemele informatice proprii ale Ministerului Finanțelor, inclusiv din declarațiile informative depuse la ANAF de contribuabili.
  • Decontul precompletat RO e-TVA se transmite persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, prin intermediul mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată.
  • După primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile verifică datele și informațiile precompletate în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală.
  • În situatia în care se identifica diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugată, ANAF notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice. Prin diferențe semnificative se înteleg valorile care depasesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% în cota procentuală și o valoare absolută de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de TVA depus de persoana impozabilă cu cele corespunzatoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
  • Identificarea diferențelor semnificative se realizează pe baza sumelor înscrise în coloana „TVA” din decontul de TVA depus de contribuabil și decontul precompletat. Pentru rândurile unde nu există obligația completării TVA, verificările se realizează prin compararea sumelor înscrise în coloana „Valoare”.
  • După identificarea diferențelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA, prin intermediul formularului electronic «Notificarea de conformare RO e-TVA», o notificare de conformare conform art. 1211 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Modelul formularului și procedura de transmitere se aprobă prin ordin de presedintele ANAF în termen de 10 zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
  • În situatia în care se identifica diferențe sub pragul de semnificație, ANAF, în baza analizei de risc, poate transmite «Notificarea de conformare RO e-TVA».
  • Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligația să transmită, prin mijloacele electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», ca raspuns la aceasta, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării (intră în vigoare in 1 ianuarie 2025).
  • ANAF analizează răspunsul persoanei impozabile la «Notificarea de conformare RO e-TVA» și dispune măsurile legale în conformitate cu competențele atribuite și obiectivele prezentului act normativ. (intră în vigoare in 1 ianuarie 2025).
  • «Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025.
  • Neîndeplinirea obligației de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin «Notificarea de conformare RO e-TVA», în termen de 20 de zile de la data primirii notificării, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice. (intră în vigoare in 1 ianuarie 2025).
  • Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al TVA. (intră în vigoare in 1 ianuarie 2025).
  • Selectarea persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA ce urmează a fi supuse inspecţiei fiscale sau controlului antifraudă se realizează în funcţie de nivelul riscului fiscal stabilit pe baza analizei de risc. (intră în vigoare in 1 ianuarie 2025).
  • Se consideră că persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA prezinta un risc de rambursare necuvenita a TVA si daca se regasesc în cel puțin una dintre următoarele situații (intră în vigoare in 1 ianuarie 2025):
a) nu transmit răspunsul la «Notificarea de conformare RO e-TVA»;
b) exista diferențe semnificative, și nu au fost transmise informații și date complete și/sau concludente ca răspuns la «Notificarea de conformare RO e-TVA», ce pot conduce la restituirea unor sume necuvenite și concomitent existența riscului unor fapte de evaziune fiscală.
 
  • Pentru implementarea şi operaţionalizarea decontului precompletat RO e-TVA, prin ordin al preşedintelui ANAF pot fi stabilite termene de depunere pentru declaraţiile fiscale, respectiv declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare (390) şi declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional (394), ale căror date şi informaţii sunt necesare precompletării, înainte de data transmiterii prevăzută, către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA a decontului precompletat RO e-TVA.
  • Astfel, se modifică prevederile din Codul fiscal referitoare la declarația 390 în sensul eliminării termenului de 25 ale lunii următoare prevăzut în prezent, împreună cu precizarea că termenul va fi stabilit prin Ordin al Președintelui ANAF. Totodată se precizează faptul că D390 aferentă lunii iunie 2024 rămâne cu termen de depunere 25 iulie 2024.

Modelul şi conţinutul decontului precompletat RO e-TVA, precum și modelul formularului "Diferenţe operaţiuni impozabile RO e-TVA" se aprobă prin Ordin al preşedintelui ANAF în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG (21 iunie 2024).
Menționăm că pentru persoanele care aplică sistemul de TVA la încasare, prevederile vor intra în vigoare din 1 august 2025, în loc de 1 ianuarie 2025.