Companiile mari nu sunt încă pregătite pentru noile cerințe de raportare ESG, dezvăluie un studiu despre Sustenabilitate realizat de BDO CEE
ESG (mediu (E), social (S), guvernanță (G)) devine din ce în ce mai semnificativ în operațiunile companiilor, astfel încât întreprinderile ar trebui să caute soluții de sustenabilitate și să le integreze în deciziile corporative. Tendințele de reglementare și de piață arată importanța crescândă a raportării ESG, deoarece ESG devine un principiu reglementator comun, investitorii și analiștii financiari incluzând din ce în ce mai mult aspectele ESG în modelul lor de evaluare ca răspuns la provocările globale de mediu și sociale cu care se confruntă lumea.
Cercetarea a implicat firmele BDO din 9 țări – Republica Cehă, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia – și a avut ca scop să evalueze și să evidențieze inițiativele și măsurile luate de companii în regiunea Europei Centrale și de Est, în domeniul sustenabilității.
Tendințe în eforturile ESG
83% dintre companiile care au completat chestionarul cred că ESG va fi extrem de important sau foarte important în viitor pentru operațiunile lor de afaceri. Cu toate acestea, integrarea considerațiilor de sustenabilitate în luarea deciziilor corporative este cel mai adesea determinată de cerințele de reglementare ale Uniunii Europene și ale guvernelor naționale. Alți factori motivaționali importanți sunt îmbunătățirea reputației și așteptările acționarilor și părților interesate (de exemplu, bănci).
Mai mult de 40% dintre companiile care au răspuns ar dori să cheltuie mai mult in domeniul sustenabilității, în timp ce jumătate dintre (52%) ele au răspuns că vor cheltui aceeași sumă ca în anul precedent. 77% dintre companii și-au concentrat investițiile pe eficiența energetică și transformarea energiei verzi, iar 18% dintre firme s-au dedicat și s-au concentrat eforturile pe colectarea datelor privind sustenabilitatea.
Există o diferență între modul în care IMM-urile și corporațiile mari integrează măsurile ESG în operațiunile lor. Jumătate dintre întreprinderile mari indică faptul că sunt extrem sau foarte concentrate pe emisiile de carbon și neutralitatea carbonului, punând un accent mai mare pe comportamentul etic și transparență decât IMM-urile. Pe de altă parte, în problemele sociale, IMM-urile sunt mai motivate, plasând cu 8% mai multă importanță pe bunăstarea angajaților și cu 15% mai mult pe educație, formare și drepturile omului decât companiile mari.
“Sustenabilitatea nu este doar o prevedere legala, ci un demers de business ce trebuie transpus in ADN-ul companiei, fiind o necesitate reala pentru un viitor mai bun, atât pentru acestea cat si pentru mediul economico-social in general”, declara Roxana Tudor, Partener Tudor-Andrei si Asociații, casa de avocatura afiliata BDO Romania.
Noi reglementări de sustenabilitate, grad scăzut de pregătire
Directiva privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor (CSRD) asigură că companiile dezvăluie informații adecvate despre riscurile și oportunitățile lor de sustenabilitate și impactul lor asupra oamenilor și mediului, bazat pe un principiu de materialitate dublă.
CSRD cere companiilor prin lege să aplice standarde pentru a îndeplini obligațiile legale privind raportarea sustenabilă. Comisia Europeană a adoptat standarde comune în conformitate cu CSRD. Standardele Europene de Raportare Sustenabilă (ESRS) sunt obligatorii pentru companiile supuse directivei.
Cu toate acestea, sondajul a arătat că companiile din regiune nu sunt încă pregătite pentru noua legislație. Lipsa capacității, lipsa informațiilor și metodologiile complexe consumatoare de timp sunt principalele obstacole în integrarea criteriilor ESG în procesele lor de luare a deciziilor și de raportare.
Rezultatele sondajului arată că doar 20% dintre companiile CEE+ care au răspuns, au pregătit rapoarte ESG și aproape 40% plănuiesc să pregătească în curând primul lor raport ESG. Mai mult de 40% dintre companii nu plănuiesc să raporteze despre ESG, cu două treimi dintre IMM-uri și o treime dintre companiile mari.„Adaptarea la acest nou cadru de guvernanță a început deja, companiile care vor investi mai mult si care vor fi mai implicate activ in acest proces, se vor diferenția net pe piață in perioada următoare” declara Gabi Ionita, Senior Manager BDO Romania.
Sustenabilitatea reprezintă un aspect esențial in consolidarea guvernanței corporative, termenul de guvernanță corporativă sustenabilă si rezilientă fiind din ce in ce mai mult utilizat in documentele programatice si in strategiile de finanțare din ultima perioada. Tocmai de aceea, companiile ar trebui dezvolte strategii ESG si sa se asigure ca principiile si masurile promovate sunt din ce in ce mai integrate in politica, acțiunile si valorile companiei.
Despre BDO Romania
Prezentă pe piața locală din anul 1992, BDO România are peste 250 de angajați și birouri în București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu și Chișinău. Având o echipă solidă de specialiști cu experiență într-o gamă largă de servicii și industrii, BDO oferă clienților săi servicii de audit financiar, contabilitate, payroll, business restructuring, taxe, prețuri de transfer, consultanta financiara, juridica si de management. Compania face parte din rețeaua internațională BDO, fondata in 1963, si care deține in prezent 1,776 de birouri și 155,661 de angajați în 166 de țări.